Door wie laat ik mijn levensverhaal schrijven?

Ieder mens heeft een levensverhaal. Ik ook. Een rode draad die door mijn leven loopt, is het verlangen naar diepgang. ‘Waarom?’, was een vraag die ik als kind al continu stelde. Ik wilde graag werkelijk begrijpen, het verhaal kennen achter de gebeurtenissen en de mensen die erbij betrokken waren. Een goed gesprek gaf mij voldoening, en vaak ook stof tot nadenken. Mijn gedachten vertrouwde ik graag toe aan het papier.

Mijn natuurlijke belangstelling en kwaliteiten bleken goede bouwstenen voor een geschiedenisopleiding en een carrière als wetenschappelijk onderzoeker. Het zoeken en vinden van antwoorden gaf mij energie en als ik achter mijn computer aan een boek of artikel zat te werken, kon ik mij niet voorstellen dat ik ooit nog iets anders zou willen.

Toch bleek dat op termijn wel zo te zijn. Ik wilde nog steeds graag schrijven, maar het verlangen ontstond om minder met papier en meer met mensen bezig te zijn. Ook wilde ik in mijn werk meer kunnen bijdragen aan het persoonlijke geluk en welzijn van andere mensen. Ik besloot mij te gaan toeleggen op het optekenen van levensverhalen van mensen die wat ze hebben meegemaakt willen delen met hun kinderen, kleinkinderen of andere naasten.

“Hilde is integer en authentiek, en kan zich uitstekend inleven in anderen. Ze maakt op een directe en respectvolle wijze contact, vanuit de drijfveer om werkelijk te begrijpen. Dankzij haar jarenlange ervaring schrijft ze als de beste en is ze nauwkeurig in haar stijl. Wat ze wil zeggen, dat staat er ook precies. Ze heeft oog voor het bijzondere in het gewone. Hilde is een verhalenvanger pur sang.” – Karine van ’t Land, MD PhD

Mijn persoonlijke visie op levensverhalen

Het is mijn overtuiging dat een levensverhaal een bron kan zijn van inzicht, zingeving en inspiratie. Het kan de persoon wiens verhaal wordt verteld innerlijke rust bieden en helderheid over de lessen die het leven geboden heeft. Ook voor degenen met wie het verhaal gedeeld wordt kan dit van grote waarde zijn. Wanneer je iemands levensverhaal kent, kun je diegene en de geschiedenis die je met hem of haar deelt vaak immers beter begrijpen. De onderlinge verbondenheid en het contact kunnen zich zo verdiepen.

 

“Wij hebben Hilde ingeschakeld om het levensverhaal van mijn vader te schrijven voor zijn 70ste verjaardag. Dat heeft zij met passie en toewijding gedaan. Wij zijn ontzettend tevreden met het resultaat en zouden iedereen aanraden om met haar samen te werken. Het verhaal van mijn vader werd moeilijker gemaakt omdat dat in het Engels moest worden geschreven, maar zelfs dat was geen probleem! Al met al zouden wij Hilde aanraden zonder enige aarzeling!” – Ian Sumner

Mijn missie met Jaarringen, levensverhalen

Het opschrijven van een levensverhaal kan van waarde zijn in iedere leeftijdsfase, maar in het bijzonder wanneer iemand aan het einde van zijn of haar leven gekomen is. Het besef dat je je verhalen niet hebt kunnen delen kan, wanneer je weet dat je afscheid moet gaan nemen, heel verdrietig zijn en gevoelens van eenzaamheid oproepen. Ook voor nabestaanden is het dikwijls moeilijk de levensgeschiedenis van hun naaste niet te kennen: vragen die ze nog hadden kunnen na een overlijden nooit meer beantwoord worden.

Vanuit mijn eigen levensgeschiedenis weet ik hoe intens pijnlijk het kan zijn te leven met vragen over je familie en vervreemding te ervaren. Mijn diepe wens anderen te helpen hun levensverhalen te delen is geworteld in deze ervaring. Het geeft mij veel voldoening om iets wat moeilijk is geweest (en soms blijft) om te zetten in iets moois, en het stemt me dankbaar dat ik daar de kracht en de mogelijkheden voor heb gevonden.

Wil je je levensverhaal door mij laten schrijven?

Wil je weten of ik de geschikte persoon ben voor het schrijven van jouw levensverhaal? Neem dan contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek. Ik kijk er naar uit je te ontmoeten!

Scroll naar boven