Mijn levensverhaal laten schrijven? Is dat wel iets voor mij?

Mensen kunnen zich vaak wel iets voorstellen bij de waarde van een biografie. In ieder geval wanneer het gaat over het verhaal dat andere mensen te vertellen hebben. Maar je eigen levensverhaal? Is dat wel interessant genoeg? Wat heb je eraan? En waarom zouden anderen jouw verhaal willen lezen?

"Herinnering is een vorm van ontmoeting"

Kahlil Gibran

Vaak is dit in essentie waar het bij het laten optekenen van een levensverhaal om gaat: de ontmoeting.

Wanneer je nadenkt en vertelt over je leven komt er vaak van alles boven: je ontmoet als het ware jezelf. Dat kan veel betekenen. Als je je verhaal wilt delen met familie of andere naasten, is dat eveneens een vorm van ontmoeting: zij leren jou beter kennen en ontvangen van jou eigenlijk een uitnodiging voor een dieper onderling contact.

Misschien voel je aarzeling bij de gedachte je herinneringen en verhalen op papier te laten zetten. Dat is heel normaal. Niet iedereen is gewend over persoonlijke zaken te spreken en niet iedere persoon is van nature geneigd om terug te blikken. Conflicten of moeilijke gebeurtenissen kunnen een drempel opwerpen. En veel mensen twijfelen simpelweg of hun levensverhaal wel de moeite van het vertellen waard is. Ze denken: ‘ik ben maar een doodgewoon iemand, wie zit daar nou op te wachten?

Toch voelen veel mensen de behoefte hun levensverhaal te laten schrijven. Misschien herken je je in de onderstaande redenen die daarvoor veel genoemd worden.

1. Jouw levensverhaal is belangrijk voor je kinderen en kleinkinderen

Voor je familie is jouw levensverhaal van grote waarde. Vooral voor kinderen en kleinkinderen: wie zij zijn is nooit los te zien van het verleden van hun ouders en grootouders. Hoe ze ook uitgroeien, hun verhalen zijn geworteld in de jouwe. 

Maar jouw levensverhaal is hen misschien niet of maar gedeeltelijk bekend. Naarmate je ouder wordt en gaat terugzien op het leven dat je geleid hebt, ga je je dit vaak meer realiseren en wordt de behoefte je verhaal te delen groter. 

Ook in het leven van je kinderen kan een moment ontstaan waarop het verlangen ontstaat om het verhaal van hun vader, moeder, opa of oma te kennen. Het kan heel belangrijk voor hen zijn dat jouw verhaal niet verloren gaat. Ook voor kleinkinderen kan het fijn zijn alles nog eens terug te kunnen lezen, zeker wanneer ze nu nog niet oud genoeg zijn om stil te staan bij wat ze jou nog zouden willen vragen.

Vader, moeder, kinderen en kleinkinderen, verbonden door familiegeschiedenis

2. Jouw levensverhaal kan je helpen in het reine te komen met jezelf

Levensgeschiedenis: terugkijken op je leven

Het laten schrijven van je levensverhaal is een verrijkende ervaring. Terwijl je in gedachten teruggaat naar wat is geweest, komen oude herinneringen weer tot leven.

De waarde van sommige gebeurtenissen en mensen in je leven worden je soms pas achteraf werkelijk duidelijk.

Het terugdenken aan mooie momenten en dierbare mensen kan je dankbaar stemmen. Maatschappelijke successen en persoonlijke overwinningen waar je destijds misschien nauwelijks bij hebt stilgestaan, kunnen je vervullen van trots.

Ook moeilijke dingen die je op je levenspad bent tegengekomen kun je wanneer je er over spreekt soms beter een plekje geven. Het kan opluchten om te vertellen over dingen die nooit bespreekbaar waren of om te verwoorden waarvan je spijt hebt.

 

3. Jouw levensverhaal kan anderen kracht of inspiratie geven

Niet voor niets worden er regelmatig boeken gepubliceerd waarin mensen vertellen hoe ze hun doelen hebben bereikt of hoe ze hun leven hebben vormgegeven na tegenslag.

Het kan veel voldoening geven de eigen levenslessen door te geven. Je levensverhaal voor een groot lezerspubliek toegankelijk maken is daarvoor niet noodzakelijk. Het kan zeker zo zingevend zijn met jouw verhaal moed en inspiratie te bieden aan familie en andere naasten. Misschien maken zij in het leven vergelijkbare dingen mee of helpt de levenshouding die jij hebt ontwikkeld hen om te gaan met de dingen die zij tegenkomen op hun pad.

Jouw verhaal kan werken als een steentje dat in het water gegooid wordt: er omheen ontstaan kringen die zich verspreiden. Jouw wijsheid wordt doorgegeven.

levenslessen doorgeven

Voeg je header hier toe

4. Jouw levensverhaal kan voor verbinding zorgen

Je verhaal delen zorgt voor verbinding en contact

Gedeelde verhalen verbinden, terwijl onuitgesproken verhalen juist eenzaam maken. 

Het laten optekenen van je levensverhaal vergt dikwijls wel enige moed. Als je vertelt over de dingen waarvan je hebt genoten en waarmee je hebt geworsteld, laat je immers jezelf zien. Dat is niet altijd makkelijk, maar wel heel betekenisvol. 

Wanneer je de stap neemt, is de beloning vaak groot. Familie en andere naasten met wie je je verhaal deelt, krijgen veelal meer begrip en respect voor de keuzes die je gemaakt hebt. Wellicht voelen zij zich ook vrijer hun verhalen met jou te delen, waardoor jij hen ook beter kunt begrijpen. Jullie onderlinge verbondenheid kan op die manier groeien en jullie relatie kan zich verdiepen. Dat is veel waard.

Lijkt het jou de moeite waard om je levensverhaal te laten schrijven? Of ben je daar zelf misschien al mee begonnen en lukt het je niet het goed af te maken? 

Neem gerust contact met mij op. Ik help je graag!

Scroll naar boven