Hoe gaat het optekenen van een levensverhaal in zijn werk?

Er komt veel kijken bij het schrijven van een levensverhaal

Het maken van een levensboek vergt meer dan veel mensen denken. Het schrijven is arbeidsintensief en wanneer de tekst eenmaal klaar is, moet het boek nog worden vormgegeven en gedrukt. Met een eenvoudig stappenplan zorg ik voor een goed resultaat dat is afgestemd op jouw persoonlijke wensen.

We schrijven jouw levensverhaal met een eenvoudig stappenplan

Een boek met jouw levensverhaal

“Mijn ervaring met het laten schrijven van mijn levensverhaal was heel plezierig. Hilde leidde me stap voor stap door het proces, en het heeft mij verbaasd hoe goed het is gelukt. Het boek dat ik uiteindelijk in handen kreeg overtrof mijn verwachtingen, ongelooflijk!” – Ray Sumner

Wat zijn de stappen bij het schrijven van jouw levensverhaal?

1. Gratis kennismakingsgesprek

Een goede wederzijdse klik is belangrijk bij het laten schrijven van levensverhaal. Je moet je prettig voelen bij iemand om je verhaal te kunnen delen. 

Een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek van een uur bij je thuis, via Zoom of telefonisch, is om die reden altijd de eerste stap.

Tijdens dit gesprek brengen we je wensen in kaart. Welke onderwerpen mogen zeker niet ontbreken in jouw boek? Zijn er dagboeken of brieven die gebruikt moeten worden of wil je ook familieleden of andere naasten laten interviewen? Zijn er foto’s die voor jou van bijzonder belang zijn? En welk budget heb je in gedachten?

2. Voorbereiding

Wanneer het wederzijds klikt en je akkoord gaat met de offerte die ik je op basis van het kennismakingsgesprek aanbied, stuur ik je als eerste een vragenlijst toe. Deze is bedoeld om het geheugen op te frissen en je herinneringen weer tot leven te brengen.

Jouw antwoorden helpen mij ook bij het voorbereiden van de interviews. Zo komen we samen tot een zo vruchtbaar mogelijk resultaat!

Vragenlijst als basis voor het levensverhaal

'Verloren herinneringen komen weer tot leven'

3. Interviews

De interviews die ik met je houd, duren per keer circa twee uur en vormen de basis van het boek.

Samen doorlopen we de levensfases die jij wilt beschrijven en blikken we terug op het dagelijks leven en de hoogte- en dieptepunten die zich in jouw leven hebben voorgedaan. Ik luister en stel vragen die erop gericht zijn kleur en diepgang te geven aan jouw levensverhaal.

Je kunt vrijuit spreken. De gesprekken zijn vertrouwelijk en jij bepaalt zelf wat er wel en niet in het boek terecht komt. Ook nadat de eerste versie van jouw levensverhaal op papier gezet is, kun je als je dat wilt nog passages laten schrappen.

4. Schrijven

Als alle interviews gehouden zijn, begint het schrijfproces. Eerst zet ik alles op een rij en doe ik een voorstel voor een hoofdstukindeling. Deze vormt de structuur voor het boek aan de hand waarvan je bijvoorbeeld kunt zien welke onderwerpen aandacht krijgen.

Als je daarmee akkoord bent, begin ik met het schrijven van het eerste hoofdstuk. Ook dat krijg je voorgelegd. Is het geschreven zoals je wilde?

Wanneer je tevreden bent, werk ik verder tot het hele boek af is.

'Wat fijn om mijn levensverhaal eens te kunnen vertellen'

5. Tekst beoordelen

Is de tekst helemaal geschreven? Dan krijg jij deze als eerste te zien. Zitten er nog onjuistheden in de tekst? Wil je dingen anders verwoord zien? Wil je nog iets toevoegen of juist passages schrappen? Dan is dit het moment om dat te laten weten, want nu kan dat nog allemaal.

Aan de hand van jouw wensen en feedback herschrijf ik de teksten.

Nieuwe en aangepaste passages kun je nog eenmaal beoordelen. Ben je hier tevreden over of moeten er nog kleine puntjes op de i worden gezet?

6. Vormgever en drukker

Na de laatste feedbackronde gaat het manuscript van jouw levensverhaal naar een professionele vormgever om het binnenwerk en de omslag van je boek mooi op te maken, de foto’s te scannen en zo nodig te retoucheren.

Vervolgens gaat alles naar de drukker. Dit is de laatste stap.

Het boek met jouw levensverhaal is nu klaar!

'Wat bijzonder, mijn levensverhaal in een boek'

Memoires: de herinneringen van je vader in een boek
Familiegeschiedenis - het levensverhaal van je moeder

Meer weten?

Wil je meer weten over mijn werkwijze? Of heb je een andere vraag? Neem dan gerust contact op. Ik vertel je graag meer!

Scroll naar boven